Nαι ή όχι στην ασπαρτάμη;

Nαι ή όχι στην ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι μια συνθετική, μη θρεπτική, γλυκαντική ουσία  που κυκλοφορεί στην αγορά με διάφορα εμπορικά ονόματα και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως υποκατάστατο της ζάχαρης.

Από χημική άποψη είναι ένα διπεπτίδιο αποτελούμενο από τα αμινοξέα L-ασπαρτικό οξύ και L-φαινυλαλανίνη της οποίας το καρβοξύλιο είναι εστεροποιημένο με μεθανόλη.

Μετά την εισαγωγή της στον οργανισμό, η ασπαρτάμη μεταβολίζεται στο έντερο παρέχοντας τρία συστατικά: ασπαρτικό οξύ, φαινυλανανίνη και μεθανόλη. Όλες αυτές οι ουσίες απορροφούνται φυσιολογικά από τον οργανισμό.

Η ασπαρτάμη έχει την ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, είναι όμως 200 φορές πιο γλυκιά. Για το λόγο αυτό απαιτείται ελάχιστη ποσότητα ασπαρτάμης για να προσδώσει την ίδια γλυκύτητα σε ένα τρόφιμο ή ποτό, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν έχει θερμίδες (χαρακτηρίζεται «μη θερμιδογόνος»).

Η χρήση της έχει εγκριθεί τα τελευταία 20 χρόνια σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο από το 1984 και έχει ταξινομηθεί ως πρόσθετο τροφίμων με τον αριθμό Ε-951.

Ωστόσο, υπάρχουν και ανησυχητικές έρευνες όσον αφορά την ασφάλεια της ασπαρτάμης.  Το 2005, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ramazzini ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τοξικολογικών ερευνών που συν­δέουν την ασπαρτάμη με καρκινογένεση σε ποντίκια.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η ασπαρτάμη  ακόμα και σε πολύ χαμηλές δόσεις προκαλούσε λεμφώματα και λευχαιμία σε θηλυκά ποντίκια. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αξιολογώντας τις μελέτες Ramazzini των ετών 2006-2009, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν ερευνητικά σφάλματα. Σήμερα οι επιστήμονες της EFSA έχουν αξιολογήσει περίπου 500 επιστημονικές έρευνες που αφορούν την ασπαρτάμη (θετικές και αρνητικές) και βεβαιώνουν ότι η λήψη της είναι ασφαλής  όταν καταναλώνεται εντός των επιτρεπόμενων ορίων. 

Το επιτρεπόμενο όριο λήψης είναι 40 mg/κιλό βάρους για την Ευρώπη και 50 mg/kg βάρους για τις ΗΠΑ. Τα όρια αυτά αφορούν υγιείς ενηλίκους και διαβητικούς.

Δημοσιεύτηκε από τον Δέσποινα Ζαφειροπούλου

Η Δέσποινα Ζαφειροπουλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας, στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του North London University. Στο πλαίσιο των σπουδών της έκανε πρακτική εξάσκηση στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Derriford Hospital στο Plymouth της Μεγάλης Βρετανίας όπου και διετέλεσε υπεύθυνη του διαβητολογικού κέντρου. Απο το 2003 ασκεί το επάγγελμα της κλινικής διαιτολόγου και έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα επιστημονικά κέντρα. Απο το Σεπτέμβριο του 2004 λειτουργεί με επιτυχία το δικό της διαιτολογικό γραφείο. Είναι μέλος του Eλληνικού και του Bρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων. >> Διεύθυνση διαιτολογικού γραφείου: Λ. Αλεξάνδρας 107, Αμπελόκηποι (Αθήνα), Τ.Κ. 11475 (μετρό Αμπελοκήπων). Τηλ. επικοινωνίας: 2106453996, 6977003762. Email: specialdiet.gr@gmail.com | facebook.com/specialdiet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s