Παιδικός διαβήτης

O διαβήτης τύπου 1 είναι ο πιο συχνός τύπος διαβήτη στα παιδιά και οφείλεται στην ανεπαρκή έκκριση ινσουλίνης απο το πάγκρεας.

Που οφείλεται ο παιδικός διαβήτης;

Όπως συμβαίνει και στους ενήλικες, η αιτία εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά δεν είναι πλήρως κατανοητή. Συχνά παρατηρείται συνδυασμός γενετικών και περιβαντολλογικών παραγόντων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του παιδικού διαβήτη;

Τα περισσότερα παιδιά που πάσχουν απο διαβήτη εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ενήλικων ασθενών, όπως:

-συχνή διούρηση

-έντονη δίψα

-κούραση

-απώλεια βάρους

Πολύ συχνά τα παιδιά παραπονιούνται για:

-κοιλιακό άλγος

-πονοκεφάλους

Ενώ συχνά εμφανίζουν και προβλήματα νευρικής συμπεριφοράς.

Πώς αντιμετωπίζεται ο παιδικός διαβήτης;

Η χορήγηση ινσουλίνης αποτελεί την κύρια μορφή θεραπείας. Αμέσως μετά τη διάγνωση το παιδί και η οικογένεια πρέπει να απευθύνονται στους ειδικούς που θα ρυθμίσουν τη συχνότητα και τον αριθμό των δόσεων.

Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσει ένα παιδί που πάσχει απο διαβήτη;

Η σωστή διατροφή αποτελεί το 50% της αντιμετώπισης της νόσου . Η διατροφή του παιδιού που πάσχει απο σακχαρώδη διαβήτη  δεν είναι τίποτα διαφορετικό απο την υγιεινή διατροφή που όλοι θα έπρεπε να έχουμε.Οι στόχοι της διατροφής πρέπει να είναι:

-η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα

-η ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα

-η παροχή των κατάλληλων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού και την επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους.

-η αποφυγή ανεπιθύμητων επιπλοκών

Πιο συγκεκριμένα η διατροφή που προτείνεται απο την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία περιλαμβάνει τις εξής κύριες αρχές

Θερμίδες ενέργεια

Αυτό που συνιστάται είναι η πρόσληψη όσων θερμίδων χρειάζονται για να εξασφαλίζουν ένα σωματικό βάρος που θα συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης, των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης. Έχει αναφερθεί ότι μείωση του βάρους κατά 5-9 κιλά, ανεξάρτητα από το αρχικό βάρος, βελτιώνει όλα τα παραπάνω. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να έχουν ένα ΒΜΙ που να προσεγγίζει το 22-25 (ΒΜΙ= Δείκτης Μάζας Σώματος= Βάρος (Kg)/Ύψος (m2)). Αν κάποιος είναι υπέρβαρος,  θα πρέπει να χάσει βάρος ακολουθώντας μία σωστή δίαιτα και όχι μία αυστηρά υποθερμιδική δίαιτα.

Πρωτεϊνη

Η σύσταση για την πρόσληψη της πρωτεΐνης στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη είναι η ίδια με αυτή που ισχύει και για το γενικό πληθυσμό. Προτείνεται λοιπόν ημερήσια πρόσληψη πρωτείνης ίση με 15-20% της συνολικής ενέργειας, τόσο από ζωικές όσο και από φυτικές πηγές.

Λιπαρά

Το ποσό του συνολικά προσλαμβανόμενου λίπους εξαρτάται από το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενούς, καθώς και από τους συγκεκριμένους στόχους που έχουν τεθεί για το σωματικό βάρος. Αν το άτομο με διαβήτη έχει φυσιολογικό βάρος και χαμηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τότε μπορεί να ακολουθηθούν οι γενικές συστάσεις για την πρόσληψη λίπους στη δίαιτα, που ανέρχεται σε ποσοστό 30%, από το οποίο μέχρι 10% είναι τα κορεσμένα, επίσης μέχρι 10% τα πολυακόρεστα και 10-15% τα μονοακόρεστα με κύριο εκπρόσωπο το ελαιόλαδο.

Όταν τα λιπίδια είναι αυξημένα, και κυρίως τα επίπεδα της LDL-χοληστερίνης, τότε συνιστάται χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπιδίων σε ποσοστό κάτω από 7% και πρόσληψη χοληστερόλης με την τροφή σε ποσότητα μικρότερη από 200 mg/ημέρα. Αν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι αυξημένα, συνιστάται η ταυτόχρονη μείωση των κορεσμένων λιπιδίων κάτω από 10% και ο περιορισμός των υδατανθράκων (κυρίως των απλών). Τέλος στην περίπτωση που υπάρχει και παχυσαρκία τότε η σύσταση είναι γενική για συνολική μείωση του προσλαβανόμενου λίπους μέσα από τη δίαιτα.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το πιο αμφιλεγόμενο συστατικό στη διατροφή των διαβητικών. Σήμερα συνιστάται οτι πρέπει να αποτελούν το 50 με 55% τις συνολικής ενέργειας.Έμφαση πρέπει να δίνεται στους σύνθετους υδατάνδραθες και τις φυτικές ίνες που προέρχονται από προϊόντα ολική άλεσης, φρούτα και λαχανικά καθώς έχει αποδειχτεί οτι απορροφώνται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό και αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία.

Τα γλυκά δεν αποτελούν πια «απαγορευμένο καρπό» καθώς το διαβητικό παιδί είναι ένα φυσιολογικό παιδι με φυσιολογική διατροφή . Η κατανάλωση γλυκών πρέπει να είναι απλά περιορισμένη απο 1 εως 2 φορές την εβδομάδα.

Προσοχή στην κατανάλωση ειδικών προιόντων !!!

Δημοσιεύτηκε από τον Δέσποινα Ζαφειροπούλου

Η Δέσποινα Ζαφειροπουλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας, στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του North London University. Στο πλαίσιο των σπουδών της έκανε πρακτική εξάσκηση στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Derriford Hospital στο Plymouth της Μεγάλης Βρετανίας όπου και διετέλεσε υπεύθυνη του διαβητολογικού κέντρου. Απο το 2003 ασκεί το επάγγελμα της κλινικής διαιτολόγου και έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα επιστημονικά κέντρα. Απο το Σεπτέμβριο του 2004 λειτουργεί με επιτυχία το δικό της διαιτολογικό γραφείο. Είναι μέλος του Eλληνικού και του Bρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων. >> Διεύθυνση διαιτολογικού γραφείου: Λ. Αλεξάνδρας 107, Αμπελόκηποι (Αθήνα), Τ.Κ. 11475 (μετρό Αμπελοκήπων). Τηλ. επικοινωνίας: 2106453996, 6977003762. Email: specialdiet.gr@gmail.com | facebook.com/specialdiet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s