Καφεδάκι για καλή υγεία!

Καφεδάκι για καλή υγεία

Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα της καφέας ή καφεόδενδρου. Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η Καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ελεύθερα σαν θάμνος.

Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιούταν αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβώλους. Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα ξεκίνησε επί  Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με αναφορές στη Θεσσαλονίκη του 18ου αιώνα υπήρχαν γύρω στα 400 καφενεία και η χρήση του διαδόθηκε γρήγορα σε όλη την χώρα.

Κατά καιρούς πολλά έχουν ειπωθεί για το διάσημο αυτό καφεϊνούχο ρόφημα. Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι η ήπια κατανάλωση  καφέ – έως 3 φλιτζάνια ημερησίως  – μπορεί να δράσει ως  ένα ήπιο διεγερτικό και αντικαταθλιπτικό ρόφημα. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που δρα ως τονωτικό.

Χάρη στην περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ παράλληλα καταρρίπτεται και ο μύθος ότι ο καφές βλάπτει την καρδιά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το DNA των κυττάρων μας από αλλοιώσεις που δυνατόν να οδηγούν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Έρευνες έδειξαν οτι  ευεργετική  είναι η δράση του καφέ και όσον αφορά την πρόληψη κατά του καρκίνου των οωθηκών, του μαστού και του ήπατος.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, ο καφές βελτιώνει την πνευματική απόδοση, καθώς η διεγερτική του δράση στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη σκέψη και αντίδραση.

Σε χρόνια πειράματα,  αποδείχθηκε ότι όσοι έπιναν συστηματικά 2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ ευφυΐας ενώ παράλληλα εμφάνιζαν μειωμένα ποσοστά ασθενειών που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης π.χ. η νόσος του Αλτσχάϊμερ.

Δημοσιεύτηκε από τον Δέσποινα Ζαφειροπούλου

Η Δέσποινα Ζαφειροπουλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας, στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του North London University. Στο πλαίσιο των σπουδών της έκανε πρακτική εξάσκηση στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Derriford Hospital στο Plymouth της Μεγάλης Βρετανίας όπου και διετέλεσε υπεύθυνη του διαβητολογικού κέντρου. Απο το 2003 ασκεί το επάγγελμα της κλινικής διαιτολόγου και έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα επιστημονικά κέντρα. Απο το Σεπτέμβριο του 2004 λειτουργεί με επιτυχία το δικό της διαιτολογικό γραφείο. Είναι μέλος του Eλληνικού και του Bρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων. >> Διεύθυνση διαιτολογικού γραφείου: Λ. Αλεξάνδρας 107, Αμπελόκηποι (Αθήνα), Τ.Κ. 11475 (μετρό Αμπελοκήπων). Τηλ. επικοινωνίας: 2106453996, 6977003762. Email: specialdiet.gr@gmail.com | facebook.com/specialdiet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s